Promoveaza-te prin portalul Salabucuresti.ro


Interviu Radu Valahu - Sportivul


Duminică, 6 Octombrie 2013

Cum e o intalnire cu Radu Valahu in 3 cuvinte? Raspuns: Imprevizibila, energizanta, amuzanta. L-am gasit pe Radu Valahu in sala de fitness, unde tocmai terminase antrenamentul. Inca putin transpirat, Radu Valahu ne-a impresionat cu energia pe care o afisa si cu simtul umoristic specific lui. Un sportiv adevarat, bine facut, bine pregatit, sociabil, un barbat cult si haios." El este Radu VALAHU.

Interviu Radu Valahu SalaBucuresti.ro: Spune-ne cum ai intrat in fitness.
Radu Valahu: In fitness am intrat de foarte mult timp si cochetez cu acest sport de copil, chiar din perioada de inainte de 89 cand erau foarte putine sali. Salile de haltere erau transformate in sali de fitness. Mergeam pe la Rapid, pe la Dinamo, in 89 aveam 14-15 ani. Atunci am inceput sa ma joc cu 'fiarele'. Si acum imi e dor de rugina de pe maini pe care n-o mai gasesti, atunci simteai cu adevarat ca 'tragi de fiare'.

SalaBucuresti.ro:Cum iti alegi sala de fitness? Ce dotari/specificatii consideri ca ar trebui sa aiba o sala de fitness?
Radu Valahu:Eu imi aleg sala de fitness in functie de aparate. In skandenberg si in toate proiectele mele sportive am nevoie de aparate rezistente. Aparatele semiprofesionale sau in general cele folosite de publicul larg sunt aparate de intretinere, nu sunt aparate de forta maximala. Pe mine ma intereseaza aparatura care sa suporte o anumita greutate. Bineinteles conteaza oamenii de care ma inconjor, atmosfera din sala (ambientul).

SalaBucuresti.ro:Unde te antrenezi? Pe ce criterii ti-ai ales sala?
Radu Valahu:La momentul actual ma antrenez la Body Art Wellness Club din multe motive: aparate foarte bune Nautilus - una dintre cele mai bune firme din lume, varietatea aparatelor - pot lucra toate grupurile musculare, sunt multe aparate, oamenii sunt ok, sala nu este foarte aglomerata. Sunt extrem de multumit, conditiile din toate punctele de vedere sunt foarte bune si de aceea ma antrenez cu drag aici. Vreau sa aduc aici o masa de skandenberg, un accesoriu indispensabil pentru mine, sa am tacamul complet. La fel cum sunt manusile de box pentru un boxeur.

SalaBucuresti.ro: Pentru skandenberg ce antrenament specific ai?
Radu Valahu:Pentru skandenberg am diverse accesorii foarte simple: rolling thunder, si altele pe care le iau dupa mine si le adaptez. Cel mai bun aparat in skandenberg ramane totusi omul. Parghiile specifice, biomecanica executiei si anumite parghii specifice nu poti sa o simulezi sau suplinesti cu altceva...decat cu omul..

SalaBucuresti.ro: Stim ca ai participat la mai multe concursuri de skandenberg, care a fost cel mai dificil adversar al tau si ce te-a impresionat la el?
Radu Valahu:Cei mai dificili adversari i-am avut la Mondialele Europene, la Liga Profesionista Balcanica. Exista foarte multi indivizi puternici, in general suprematia pe acest sport o detine Rusia si America, au o adevarata scoala. Rusia are patru generatii de skandenberg, este incredibil, vin cu aproximativ 170 de oameni. Avem mari valori in tara si incepem sa aducem skandenbergul din ce in ce mai sus. Si vreau sa spun ca m-au impresionat si prietenii mei/partenerii mei/adversarii mei cu care ma antrenez si pe care ii cunoaste toata lumea: Oncescu, Uriasul Borbil, sunt oameni care impresioneaza prin forta lor.Despre latura neagra a sportului, atat timp cat multi dintre sportivi folosesc substante interzis, nu ma impresioneaza nimic la ei.

(2)InterviuRaduValahu-Sportiv_44416.jpgSalaBucuresti.ro: Ce exercitii faci pentru acea “explozie' la skandenberg?
Radu Valahu:Am o explozie foarte mare. Si Hristo Delidjakov, unul dintre cei mai buni arbitri si sportivi din acest domeniu mi-a spus ca sunt unul dintre cei mai rapiz din lume. Explozia este nativa, insa o si antrenezi. Forta are doua laturi: forta statica si forta exploziva. Eu ma axez pe amandoua, insa in general cei care suntem din 'garda veche' a skandenbergului avem explozii, fiindca avem sute poate mii de ore la masa. In timp, totul se educa. La fel ca si in alte sporturi, de exemplu in atletism, fuleul il ai numai nativ, il dezvolti prin antrenament, insa te nasti cu el, nu oricine este exploziv.Fiarele opun rezistenta, insa stii ce greutati iti fixezi, omul este imprevizibil. De aceea pregatirea trebuie sa fie mult peste nivelul in care tu iti setezi anumite obiective. Omul nu stii cat de puternic e, tu trebuie sa fii super antrenat.

SalaBucuresti.ro: Descrie-ne antrenamentul tau pe o saptamana. De cate ori mergi la sala, ce tip de antrenament faci? Cardio lucrezi?
Radu Valahu:In fiecare zi, daca am timp, ore in sir. Am antrenamentul meu, ma joc cu 'fiarele', nu chiar atat de salbatice, antrenamentul specific de skandenberg combinat bineinteles cu mult cardio: alerg, merg pe bicicleta (pe strada), inot foarte mult, mult cardio.Sunt trei tipuri de musculatura: striata (pe care o antrenam), neteda si miocardul. Inima este un muschi, inima trebuie antrenata. Recomand tuturor mersul la munte, schiat, mers pe banda, mers pe bicicleta. Cardio este foarte important.Multi nu inteleg, ma vad mare si nu prea inteleg hipertrofia musculara. Am un antrenament destul de variat, un antrenament dureaza 5-7 ore daca am timp. O data am facut cu Oncescu si cu Chinezu un antrenament de 7 ore numai la masa de skandenberg, era balta de apa sub noi de 2 cm la final.

SalaBucuresti.ro: Spune-ne cateva din recordurile tale. Cu cat ai impins la piept maxim, cu cat ai facut la biceps, presa picioare, etc?
Radu Valahu:La piept am impins cu 235 de kg, subliniez, natural, fara substante interzise. Sunt singurul care face fluturari cu ganterele de 90 kg. Daca e cineva care are impresia ca ma bate, sa ma caute si facem o provocare.La presa am facut cu o tona si...nu zic cu cat, pentru ca pregatesc ceva tare, cu rupere de picioare sau de fiare. Sunt primul roman care a tras un avion, am facut multe nebunii de forta.Singurul meu minus, ca de asta nu m-am apucat de Strongman, mi-ar fi placut foarte mult, am probleme cu coloana.

SalaBucuresti.ro:Care a fost cea mai grea accidentare a ta?
Radu Valahu:Cea mai mare accidentare a mea a fost cand am avut odata o gripa nenorocita si 5 zile nu am putut sa trag de fiare. Crede-ma, ma simteam intr-un sevraj groaznic. De 27 de ani de cand fac sport, cea mai lunga pauza a fost de o zi. Cele 5 zile au fost crunte pentru mine. Visam noaptea fiare, visam ca inot, visam ca sunt polisportiv, eram Super Action Hero, eram prin copaci saream, eram Superman, eram Batman, eram o combinatie de tot ce-ti puteai imagina.Nu am avut oase rupte, rupturi musculare, nu am avut probleme cu tendoanele fiindca am avut grija chiar daca am sarit cu mult limitele umane. Trebuie sa stii cum sa antrenezi corpul uman. Eu sunt singurul om care la greutatea mea pot sa merg in maini, sa fac sfoara. Am mobilitate. Fac flick-flackuri.Ca un mesaj: atentie, incalziti-va. Incalzirea e foarte importanta. Eu am facut totdeauna stretching, e bine sa incalzesti musculatura. Si totodata, fiti atenti la carente. Sunt atatia care baga proteine dar nu stiu ca B6 este liantul care fixeaza proteina in muschi.

SalaBucuresti.ro: Ce proiecte ai in viitorul apropiat?
Radu Valahu:Am niste proiecte de forta, clar, nu puteau sa fie altceva decat niste nebunii de-ale mele, recorduri. Vreau sa imping o greutate impotriva legilor naturii, o tona si jumatate...sa imping mai multe persoane pe o presa de picioare. Vreau sa continui nebunia mea cu avionul, sa trag un Boeing 737 sau un ATR anul care vine.Daca iti spuneam ca vreau sa-mi public un volum de poezii, ziceai ca e gluma, dar chiar asta vreau sa fac. Eu pe la 22 de ani aveam 300 de poezii scrise si vreo 600 de maxime. Nu am impresionat pe nimeni cu poezia. Daca ii dai unuia un pumn si il arunci din ring, sa zboare din ring, atunci impresionezi.Pozele au fost realizate in sala de fitnessBody Art Wellness Club
Body Art Wellness Club

Pagina vizualizata de 5894 ori.
Comanda un pachet PREMIUM!
Cursuri certificate instructor fitness aerobic

Parteneri Sala Bucuresti

  • Superfit
  • Let's Rock
  • Doctor Info Ro
  • Fitness Education - cursuri instructor fitness
  • Instructor Personal Iulian Dinu
  • Anunturi Sportive
  • Triumf Romania
  • Federatia Romana Sportul Pentru Toti